Javában zajlik a 60+ Akadémia

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  Moodle  ISSUU  Könyvtár 
Javában zajlik a 60+ Akadémia
Javában zajlik a 60+ Akadémia
Javában zajlik a 60+ Akadémia
2024. április 26.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Kara és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata 60 Plusz Akadémia néven indítottak előadás-sorozatot, melynek célja az időseknek szóló ingyenes oktatási lehetőség biztosítása.

Az első előadáson Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere köszöntötte a résztvevőket ahol kiemelte, hogy örömmel tölti el a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Karával közösen indított előadás-sorozat iránti óriási érdeklődés. 

Eddig két előadáson vehettek részt az érdeklődők, amelyek során számos fontos téma került terítékre: dr. Zsigmondi Andrea, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának oktatója az ásványvizek fogyasztásának fontosságáról és hatásairól beszélt, dr. Incze-Bartha Zsuzsanna, a Fogolyán Kristóf Megyei Kórház ortopéd főorvosa pedig a napi mozgás fontosságát és annak helyes végzését hangsúlyozta a szépkorúak számára.

További előadások:

 • Május 7.
  Dr. Urák István egyetemi docens (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Sepsiszentgyörgyi Kar): A nyolclábúak csodálatos világa
 • Május 21.
  Dr. Györbíró László érsebész főorvos (Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház Sepsiszentgyörgy): A vérereink, akár az élet fája – avagy mit érdemes tudni és még inkább, mire érdemes odafigyelni
 • Június 4.
  Dr. Sebestyén Tihamér egyetemi adjunktus (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Sepsiszentgyörgyi Kar): Zöldenergiák térnyerése: az elmélettől a helyi energia közösségekig Háromszéken
 • Június 18.
  Dr. Náhlik András egyetemi tanár, dékán (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Sepsiszentgyörgyi Kar): Állatok szaporodási viselkedése – és az ember?

Köszönjük a nagyszámú érdeklődést a jelentkezést az idei tanévre lezártuk.

Hírek
2024-07-12
2024-07-01
2024-06-06
2024-06-03Tagek

Álláshirdetés – kapus
A Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Kara versenyvizsgát hirdet kapus állás betöltésére.

Újabb szakmai gyakorlati helyszín a Sapientia EMTE, Sepsiszentgyörgyi Karának Sport és edzőképző szakos hallgatói részére
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Náhlik András egyetemi tanár, a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karának dékánja és Kernászt Huba Attila a Királypingvin Jégkorong Klub elnöke.

Partnerséget kötöttünk a Sepsi OSK-val
Együttműködési szerződést dr. Náhlik András, a Sapientia Sepsiszentgyörgyi Karának dékánja és Diószegi László, a Sepsi OSK elnöke írta alá.

Indul a 60 Plusz Akadémia
Időseknek indít ingyenes oktatási programot Sepsiszentgyörgyön a Sapientia és az önkormányzat

Módosult az I. Kari Tudományos Diákköri Konferencia (TDK) jelentkezési határideje
A Hallgatói Önkormányzat és a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karának Tudományos Diákköri Tanácsa meghirdeti az I. Sepsiszentgyörgyi Kari Tudományos Diákköri Konferenciát (I. SK TDK 2024).

Elindult a regisztráció: találkozunk áprilisban a Nyílt Napokon!
Nyílt Napokkal ünnepli a tavaszt idén is a Sapientia EMTE: a 2024-es évben négy pénteki alkalommal, április 5, 12, 19 és 26. napokon várjuk az érdeklődő középiskolásokat egyénileg vagy akár csoportok tagjaként!

Szociális ösztöndíj pályázat 2023/2024, II. félév
A 2023/2024-es tanév II. félévére szociális ösztöndíjat igénylő hallgatók március 18-ig nyújthatják be ösztöndíj pályázatukat a sepsiuni.sapientia.ro email címre.

A "Fenntartható értéklánc a faiparban" konferencián tartott előadást Prof. Dr. Náhlik András, a Sepsiszentgyörgyi Kar dékánja
A "Fenntartható értéklánc a faiparban" konferencián Prof. Dr. Náhlik András, a Sepsiszentgyörgyi Kar dékánja, mutatott be egy fontos vizsgálatot, amely az éghajlati változások hatásait elemezte különböző fafajokra.

Erasmus+ Open Doors tájékoztató és beszélgetés 2024
Sepsiszentgyörgyi Kar: 2024. március 7-én, csütörtökön 11,30 órától, az A208-as teremben

Erasmus+ hallgatói pályázati felhívás: szakmai gyakorlat mobilitás (2024 nyara) és tanulmányi mobilitás (2024/25-ös tanév)

A II. Erdőgazdálkodók és Erdőtulajdonosok Konferenciáján tartott előadást oktatónk
A II. Erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok konferenciáján adott elő a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karán oktató kollégánk, dr. Farkas Attila egyetemi adjunktus, az erdőmérnöki szakunk tanulmányi programfelelőse.

Felhívás - I. Kari Tudományos Diákköri Konferencia (TDK)
A Hallgatói Önkormányzat és a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karának Tudományos Diákköri Tanácsa meghirdeti az I. Sepsiszentgyörgyi Kari Tudományos Diákköri Konferenciát, melyre 2024. április 19-én kerül sor.

A LAM Alapítvány ösztöndíjában részesültek hallgatóink
A LAM Alapítvány a 2023/2024-es tanévben is két ösztöndíjat ajánlott fel olyan – a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karán tanuló – diákoknak, akik vidékről származnak (ingáznak és/vagy albérletben laknak) és jó tanulmányi előmenetelük van. Ebben a tanévben Bandi I. Melinda, valamint Bitai K. Barbara IV. éves agrármérnöki szakos hallgatóink kapták meg az ösztöndíjat.

Pályázati kiírás: óraadó adjunktusi állások a 2023/2024-es tanév II. félévére
Pályázati kiírás óraadó adjunktusi állások betöltésére a 2023/2024-es tanév II. félévére. Jelentkezési határidő: 2024. január 12.

Pályázati kiírás: óraadó tanársegédi állás a 2023/2024-es tanév II. félévére
A Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Kara pályázatot hirdet óraadó tanársegédi állás betöltésére a 2023/2024-es tanév II. félévére. Jelentkezési határidő: 2024. január 12.

Az Agrovirtus Akadémia ezüstérme idén Székelyföldre került: sapientiás csapat nyerte el a második helyet
Babos Ede és Tulit Zsombor agrármérnöki szakos hallgatóink is tagjai voltak a kiemelkedő teljesítményt nyújtó sapientiás E.Zs.A. csapatnak.

Takarító - álláshirdetés
A Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Kara versenyvizsgát hirdet meghatározatlan időre szóló takarítói állás betöltésére. December 18., 15 óráig lehet jelentkezni.

XIX. Agrártudományi Konferencia – az agrárium globális és lokális kihívásairól
2023. december 8-án, pénteken kerül megszervezésre a XIX. Agrártudományi Konferencia, melynek a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Kara ad otthont. Az előadás-sorozat keretében idén a globális és lokális kihívásokra keresünk megoldásokat.

Magyarország Agrárminisztériumának ösztöndíjában részesültek hallgatóink
A 2023/2024-es tanévre a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karáról Babos Ede harmadéves, Imre Mikolt másodéves és Rózsa Ákos negyedéves agrármérnök hallgatónk kapta meg a kiválósági ösztöndíjat.

Negyedszerre szerveztünk SapiSentia vetélkedőt
November 22-én negyedszerre szerveztük meg középiskolás diákok számára a SapiSentia vetélkedőt, melynek középpontjában ezúttal a mesterséges intelligencia mezőgazdasági alkalmazási lehetőségei álltak.

Kedvezményeket biztosítanak a sportszakos egyetemistáknak Sepsiszentgyörgyön
Sepsiszentgyörgy helyi tanácsa egy kedves gesztust tett a sportszakos egyetemi hallgatóink felé: ezután 75%-os kedvezménnyel használhatják a város, illetve a Rekreatív Rt. által működtetett szabadidős létesítményeket, oktatási célra és sportolásra is.

PR-felelős – álláshirdetés
A Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Kara versenyvizsgát hirdet meghatározatlan időre szóló kari PR-felelősi részmunkaidős állás betöltésére. December 22., 15:00-ig lehet jelentkezni.

Kari titkár - álláshirdetés
A Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Kara versenyvizsgát hirdet meghatározatlan időre szóló kari titkári állás betöltésére.

Oktatóink a 28. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon
A rendezvényen, mely október 24-26. között zajlott, oktatóink plenáris előadással és poszter bemutatóval képviselték az egyetemet.

SapiSentia interdiszciplináris vetélkedő középiskolásoknak
A Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Kara negyedik alkalommal szervezi meg a SapiSentia interdiszciplináris vetélkedőt középiskolás diákok számára biológia, kémia, földrajz, Sapientia egyetemismeret és angol nyelv témakörökben.

Nagyszabású fejlesztések egyetemünk sepsiszentgyörgyi oktatási helyszínén
Sajtótájékoztató keretében mutatták be a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi oktatási és infrastrukturális fejlesztési terveit, valamint a tervezett új egyetemi épület látványterveit 2021. március 30-án. Dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora az egyetem sepsiszentgyörgyi szakkínálatáról, annak bővítéséről és egyéb fejlesztési tervekről beszélt, Kató Béla, a Sapientia Alapítvány elnöke a beruházásról és a telekről, a tervekről mondott el részleteket, Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere pedig a város és az egyetem együttműködésére tért ki.

Budapesti tanulmányi úton vettek részt sport és edzőképzés szakos hallgatóink
2023 október 2–6. között a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karának 15 Sport és edzőképző szakos hallgatója, valamint 4 kísérő tanár tanulmányi úton vett részt Budapesten a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem meghívására.

Szociális ösztöndíj pályázat 2023/2024, I. félév
A 2023/2024-es tanév I. félévére szociális ösztöndíjat igénylő hallgatók 2023. október 6. és október 20. között nyújthatják be ösztöndíj pályázatukat a stk@ms.sapientia.ro email címre.

Megnyitottuk az új tanévet a Sepsiszentgyörgyi Karon
2023. szeptember 26-án, kedden nyitottuk meg a 2023/2024-es új tanévet egyetemünk negyedik, immár önálló karán, Sepsiszentgyörgyön.

Rendkívüli Erasmus+ Open Doors a Sepsiszentgyörgyi Karon
Kíváncsi vagy, hogy milyen lehet az Erasmus+ programban részt venni, külföldön tanulni ösztöndíjjal? 2023. október 4-én, szerdán 12:30-tól rendkívüli Erasmus+ Open Doors a 205-ös teremben.

Sapientia – 10 éve az Erasmus+ Programban! Új Erasmus+ pályázati felhívások!
A Sapientia EMTE új Erasmus+ pályázatokat hirdet hallgatók, tanszékek, tanárok és adminisztratív kollégák számára a 2023/24-es tanévre.

Összerázó Hét 2023
2023. szeptember 18–22. között összerázó hetet szervezünk a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karán elsőéveseinknek.

Pályázati felhívás Grátzer Miklós ösztöndíj elnyerésére 2023
Az eredetileg soproni hallgatók számára alapított ösztöndíj a Sapientia EMTE keretében működő erdőmérnöki képzés hallgatói számára is elérhetővé vált.

Időközi választás kari tanács tagságra
A Sepsiszentgyörgyi Karon az egyetem Szenátusa időközi választást írt ki. A pályázatok leadásának határideje: 2023. szeptember 18.

Tanulmányút a jövő szakembereiért III. – szakmai gyakorlaton vettek részt az agrármérnöki szakos hallgatóink
Az I., II. és III. éves agrármérnöki szakos hallgatói a kísérő oktatókkal és adminisztratív személyekkel 2023. július 17–21. között egy hetes tanulmányi úton vettek részt Belső-Erdély térségében.

Tanulmányi úton vettek részt az erdőmérnöki szakos hallgatóink
A hallgatók 2023. július 2–6. között időszakban Olténiába látogattak.

Gazdasági előadó – álláshirdetés
A Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Kara munkatársat keres gazdasági előadói állásra, mely próbaidő után átalakul kari gazdasági igazgatói munkakörré.

Ügyintéző – álláshirdetés
A Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Kara gazdasági hivatala munkatársat keres ügyintézői munkakörbe. Jelentkezési időszak: 2023. szeptember 1–15.

Rendszergazda – álláshirdetés
A Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Kara munkatársat keres rendszergazda munkakörbe.

Tanszéki titkár – álláshirdetés
A Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karának Élettudományi Tanszéke munkatársat keres tanszéki titkári állásra.

Őszi felvételi 2023
Ha lemaradtál a júliusi iratkozásról, nyár végén még elcsípheted az alap- és mesterképzéseken megmaradt helyek egyikét: az agrármérnöki és erdőmérnöki képzéseinkre augusztus 27 – szeptember 7. között iratkozhatsz online.

Óriási érdeklődésnek örvend a Sapientia első ízben indított sport szakja
Végéhez közeledik a nyári felvételi időszak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen: Csíkszeredában már lezárult, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön a héten zajlik a helyek visszaigazolása. Az egyetem idén hirdetett először helyeket sport és edzőképző szakra az ősztől különálló Sepsiszentgyörgyi Karon.

Elballagott az ötödik agrármérnök-generáció Sepsiszentgyörgyön
A Sapientia EMTE sepsiszentgyörgyi helyszínén ballagási ünnepséget tartottak 2023. június 30-án, amelynek keretében tizenkét agrármérnök szakos hallgató vett búcsút az egyetemi évektől. Ők az erdélyi magyar agrármérnök képzés ötödik végzős évfolyama.

Erdőmérnöki szakos hallgatóink részt vettek a XX. Erdészeti Szakkonferencián
A Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi központjának erdőmérnöki szakos hallgatói és oktatói részt vettek a Magyarországon megrendezett Országos Erdészeti Egyesület és az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság közös szervezésében lebonyolított XX. Erdészeti Szakkonferencián.

Intenzív csemetekert látogatásán vettek részt másodéves erdőmérnöki szakos hallgatóink
A Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központ másodéves erdőmérnöki szakos hallgatói oktatóik kíséretében az Írisz Fenyő Kft. intenzív csemetekertjét látogatták meg, ahol korszerű technológiával termelnek burkolt gyökérzetű lucfenyő csemetét.

Különleges szakmai látogatáson vettek részt az elsőéves erdőmérnök hallgatóink
Romániában jelenleg az őserdők és őserdő jellegű területek országos katalógusában kb. 70.000 ha erdős terület szerepel. Kovászna megyében egy ilyen terület található, ahol a Kézdivásárhelyi Magánerdészet kerületvezető erdésze, Jani Balázs okleveles vadgazdamérnök úr fogadta a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központ elsőéves erdőmérnöki szakos hallgatóit.

Dendrológiai terepgyakorlaton az elsőéves erdőmérnöki hallgatóink
A Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központ elsőéves erdőmérnöki szakos hallgatói dr. Farkas Attila oktató kíséretében a Rétyi Nyír természetvédelmi területet látogatták meg dendrológia terepgyakorlat keretében.

Szakmai beszélgetésen vettek részt az elsőéves erdőmérnöki hallgatóink
A Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi központ elsőéves erdőmérnöki szakos hallgatói bükkös és kocsánytalan tölgyes társulásokat vizsgáltak volna meg Málnásfürdő környékén, de számításaikat áthúzta egy bőséges májusi eső, így tető alatt folytattak eszmecserét vendéglátójukkal, Benedek Barna mérnök úrral,

Erdősítési gyakorlaton a másodéves erdőmérnöki szakos hallgatóink
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karához tartozó Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központ másodéves erdőmérnöki szakos hallgatói és oktatóik, 2022. május 14-én a csíkszentdomokosi közbirtokosság széldöntéses erdőrészletén lucfenyő és madárberkenye csemeték ültetésével, erdősítési gyakorlaton vettek részt.

Szakmai látogatáson vettek részt az elsőéves erdőmérnöki szakos hallgatóink
Elsőéves erdőmérnöki szakos hallgatóink dr. Csíszér Levente és dr. Farkas Attila oktatók kíséretében meglátogatták Románia egyik legértékesebb dendrológiai és erdőművelési parkját a Bákó megyei Dofteana községben, ahol több mint 660 fásszárú faj és változat fordul elő 24 hektárnyi területen.

Műhelybeszélgetésen vettek részt az elsőéves erdőméröki szakos hallgatóink
2022. május 18-án, Csíkszeredában egy műhelybeszélgetés került megrendezésre: A Hargita megyei erdőállomány változásának hatása a medvepopuláció méretére címmel.

Erasmus+ látogatás a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központban
A Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjában igazi interkulturális találkozóra került sor október 4-én, a müncheni Stiftung Sabel Schulen, a budapesti Hunfalvi János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum, a Székely Mikó Kollégium diákjai valamint a Sapientia EMTE agrár- és erdőmérnöki szakos hallgatói között.

Magyarországi nyári gyakorlat erdőmérnöki szakos hallgatók számára
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet erdőmérnöki szakos hallgatók számára a tantárgyi követelmények értelmében kötelező nyári gyakorlat teljesítésére magyarországi helyszíneken. A fogadó intézmények elsősorban erdőgazdaságok, a program támogatója pedig a magyarországi Országos Erdészeti Egyesület (OEE).

Moldvai tanulmányúton voltak az agrármérnöki szakos hallgatóink
Szakspecifikus hagyományokhoz igazodva a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központban tanuló agrármérnöki szakos hallgatók az idén is tanulmányúton vehettek részt. Ez évben az öt napra (július 12–16.) tervezett szakmai tanulmányút vonala közel 1300 km-es távon Moldva-térségét hálózta be.

Könyvadomány érkezett a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központba
Megérkeztek a könyvadományok a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjába. Az esemény során kerekasztal beszélgetésre került sor, majd az intézmény infrastruktúrájába nyerhettek betekintést az OEE képviselői.

A Sapientia EMTE és a Pécsi Tudományegyetem közös tanévnyitója a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központban
2021. szeptember 21-én a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központban közös tanévnyitó ünnepségre kerül sor a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karához tartozó agrármérnöki és erdőmérnöki szakos diákok, valamint a Pécsi Tudományegyetem által indított osztatlan képzőművészeti képzés hallgatóinak.

Megkapta az akkreditációt az Agrármérnöki képzésünk!
Jóváhagyta a Román Felsőoktatási Minőségbiztosítási Ügynökség (ARACIS) legfelsőbb döntéshozó testülete a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karához tartozó, Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központban működő Agrármérnöki szak akkreditációját.

Szakmai látogatást tettek az agrármérnök szakos hallgatóink
2022 június 2-án a négy agrármérnöki szakos évfolyam diákjai szakmai látogatáson vettek részt Călărași Megyében a Fundulea-i Nemzeti Mezőgazdasági Kutatási és Fejlesztési Intézet (INCDA Fundulea) központjában, majd az Agriplanta mezőgazdasági gépkiállításon.

Egyetemünk rektora is részt vett a Sporttudomány és -innováció a felsőoktatásban szakmai konferencián
A Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ, a Batthyány Lajos Alapítvány és a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány Sporttudomány és -innováció a felsőoktatásban – A tehetségek azonosítása – határok nélkül címmel szervezett konferenciát Budapesten 2023. március 8-án. A szakmai eseményen plenáris előadást tartott a Sapientia EMTE rektora, dr. Tonk Márton is „Tehetséggondozás a Kárpát-medencében. Intézmények, programok, sport” címmel.

Erősíti együttműködését a Sapientia EMTE és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
A Sapientia EMTE-re látogatott 2023. május 15-én a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem delegációja.

Önálló kart hoz létre és új szakot indít Sepsiszentgyörgyön a Sapientia
2023 őszétől külön kart hoz létre Sepsiszentgyörgyön a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – jelentették be sajtótájékoztató keretében 2023. június 6-án. Az eddig tanulmányi központba kihelyezett képzések így ősztől a Sepsiszentgyörgyi Kar szakkínálatát képezik, ráadásul új, sport és edzőképző szakot is indítanak.

Világrendváltás – útmutató a 21. századhoz
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem meghívására tart előadássorozatot Erdély nagyobb városaiban dr. Robert C. Castel Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő.

Sapientiás díjazottak a 2023-as OTDK-n
Április a diákköri tudományos munkák időszaka: ekkor kerülnek kétévente megszervezésre az Országos Tudományos Diákköri Konferencia szekcói. Hírünkben a Sapientia EMTE 2023-as díjazott hallgatóinak eredményeit gyűjtjük össze.

Erasmus+ Open Doors tájékoztató és beszélgetés – 2023
Kíváncsi vagy, hogy milyen lehet az Erasmus+ programban részt venni, külföldön tanulni ösztöndíjjal? Most megismerheted a programot, és egyetemünk Erasmus+ koordinátorai válaszolnak kérdéseidre.

A Magyarországi Agrárminisztérium ösztöndíjában részesültek agrármérnöki szakos hallgatóink
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjában tanuló három végzős agrármérnöki hallgató, Bodó Szabolcs, Fábián Zsolt és Veress József részesültek kiválósági ösztöndíjban.

Március minden péntekén Nyílt Napok a Sapientia helyszínein
Március 3, 10, 17, 24 és 31-én várjuk a középiskolásokat Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön is egyéni vagy akár csoportos érdeklődőként! A részvétel természetesen ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, hiszen a helyek száma korlátozott.

Könyvmentő a magyar kultúra napjára
Új kezdeményezést hozunk a magyar kultúra napjára: Könyvmentő áll mindenki rendelkezésére mától a Sapientia EMTE helyszínein. A projektnek köszönhetően Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön is könyvcsereberére szánt polcok vagy asztalok várják azokat, akik régi köteteiket másra cserélnék.

Kiemelkedő teljesítményt nyújtottak agrármérnök hallgatóink az Agrovirtuson
A Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjának tíz agrármérnök szakos hallgatója vett részt idén aktívan az Agrovirtus nemzetközi digitális agrármenedzsment verseny online selejtezőjében.

Erdőmérnök hallgatóink szakmai tanulmányúton vettek részt Sopronban
A Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központ másodéves erdőmérnök szakos hallgatói négynapos szakmai tanulmányúton vettek részt a "leghűségesebb" magyar városban, Sopronban. Dr. Molnár Gábor, az erdőmérnöki szak koordinátorának beszámolója.

Fejlődik a Sapientia: tudományos rangsorba került, digitalizál, és új kart indítana 
2012-ben vált a Sapientia EMTE a romániai nemzeti felsőoktatási rendszer szerves részét képező, törvénybe foglalt és akkreditált intézménnyé, 2022-ben viszont már ugyanennek a rendszernek megkerülhetetlen és figyelmen kívül nem hagyható intézményévé fejlődött mind az oktatás, mind a kiválósági kutatás, mind pedig a közösségi, társadalmi szerepvállalás tekintetében.

XVIII. Agrártudományi Konferencia: az agrártudomány az éltető jövőnk alapja
Kapcsolódva a Magyar Tudomány Napja Erdélyben 2022-es rendezvénysorozathoz, az Erdélyi Múzeum-Egyesület Agrártudományi szakosztálya és Sepsiszentgyörgyi Fiókszervezete a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Kertészmérnöki Tanszékével, valamint az illyefalvi LAM Alapítvánnyal közösen 2022. november 25-én szervezte meg a XVIII. Agrártudományi Konferenciát.

Becsatlakozunk a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatba
Különböző témájú konferenciákkal várjuk a tudomány iránt érdeklődőket 2022 novemberében is.

Több mint 3500 magyar középiskolás ismerkedhetett a Sapientiával
Két év kihagyás után újra házhoz ment a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem: felvételi tájékoztató körútján az ország magyar középiskolásaihoz látogatva adtak teret a képzéskínálatról és a sapientiás életről szóló kérdéseknek. A 2022. november 14–18. között tartó körút alatt a Sapientia EMTE hallgatóiból álló diákcsapatok összesen közel 100 bemutatót tartottak meg.

Erdőmérnök szakos hallgatóink és oktatóik is részt vettek a XXI. Erdészeti Szakkonferencián
A 2022. október 21–23. között zajló eseményt az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Erdészeti Szakosztálya és a magyarországi Országos Erdészeti Egyesület Erdélyi Helyi Csoportja szervezte.

Szakmai egyeztetést tartottunk Sepsiszentgyörgyön a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektorával
Dr. Sterbenz Tamás a megbeszélést követően közösen nézte végig a TSFE–Alexandria kosárlabda-mérkőzést dr. Tonk Mártonnal, egyetemünk rektorával.

Becsatlakoztunk a Sepsi Tabakó Fesztivál programjába
Egyetemünk rektora, dr. Tonk Márton is csatlakozott a Sepsiszentgyörgy mint tudásközpont című beszélgetéshez a fesztivál keretében.

Tanévnyitók a Sapientián
Szeptember 12-én kezdődik a 2022/2023-as tanév a Sapientia EMTE-n, a hét folyamán szervezünk tanévnyitó rendezvényeket az oktatási helyszíneinken.

Őszi felvételi – 2022
Tandíjmentes helyekkel is várjuk szeptemberben azokat, akik lemaradtak a nyári beiratkozásról.

Érd el önmagad legjobb verzióját! – startol a felvételi a Sapientián
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem június 24-től kezdődően megnyitotta a felveteli.sapientia.ro online felületét, itt iratkozhatnak az egyetemre azok az érdeklődők, akik 2022 őszétől az intézményben szeretnék megkezdeni tanulmányaikat.

Pályázati felhívás: Sapientia Maximus Hallgatói Díj 2022
Június 5-ig pályázhatnak alapképzési és mesteri szakok végzős évfolyamaira beiratkozott hallgatók, a legkiemelkedőbb hallgatói tudományos munka elismeréseként odaítélt díj oklevélből és pénzjutalomból áll, melynek átadására a kari évzáró ünnepségek alkalmával kerül sor.

Kollégáink is részt vettek „A XXI. századi pedagógus kihívásai és lehetőségei” szakmai konferencián
Dr. Tódor Erika Mária egyetemi tanár, a Tanárképző Intézet vezetője, dr. Tódor Imre egyetemi adjunktus, a PedPsi kutatóintézet vezetője és Osztián Pálma Rozália doktorandusz, a Marosvásárhelyi Kar tanársegédje képviselte egyetemünket 2022. május 14-én a Csutak Vilmos Pedagógusok Háza megalakulásának 50. évfordulója alkalmából szervezett eseményen.

Erdeink egészsége egy változó világban – dr. Csóka György tart előadást a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központban
A Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézet Erdővédelmi Osztályának vezetője 2022. május 5-én 10 órai kezdettel tart előadást az A205-ös teremben.

Sikerrel zárultak a Nyílt Napok egyetemünk helyszínein
2022 tavaszán újra személyesen látogathattak az érdeklődő középiskolások a csíkszeredai, kolozsvári, marosvásárhelyi és sepsiszentgyörgyi oktatási helyszíneinkre.

Daoda Zoltán tart előadást a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központban a műtrágyakrízis kapcsán
Globális műtrágya-hiány, mértéktelen drágulás, leromló talajok, szigorodó előírások. „Alternatíva a műtrágyakrízisre” címmel tart előadást Daoda Zoltán az AGRO.bio Kft. szakmai igazgatója március 25-én 9 és 10 órától.

Nyílt Napok a Sapientián – újra személyes jelenléttel
Két év kihagyás után újra személyesen látogathatnak oktatási helyszíneinkre az érdeklődő középiskolások 2022 tavaszán: Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön is várjuk az egyéni vagy akár csoportos érdeklődőket! A részvétel természetesen ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, hiszen a helyek száma korlátozott.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sepsiszentgyörgyi Kar

Sepsiszentgyörgy (Sfântu Gheorghe)
Postacím: 520036 Sepsiszentgyörgy (Sfântu Gheorghe)
Csíki utca 50. sz. (str. Ciucului nr. 50)
Tel.: +40 371 368 451
E-mail: sepsi@uni.sapientia.ro

 

btz webdesign